Så får du råd med din drömdator

Vi behöver alla en dator både för att arbeta och för att kunna sköta vardagssysslor. De flesta av oss vill ju också ha en dator som vi trivs med, särskilt då vi spenderar så mycket tid framför skärmen. Här kommer tipsen på hur du kan få råd med din drömdator.

Spara ihop

Det låter lite gammaldags, men det mest ekonomiska är alltid att spara ihop till det som du önskar köpa. Då är datorn eller prylen som du köper verkligen din. En pryl som du har köpt kan du också sälja. Just datorer har inte så stort andrahandsvärde, men allt som du äger är ändå en investering. Hur mycket kostar datorn? Hur mycket kan du lägga undan i månaden? Försök sedan att köpa datorn under rea, så har du verkligen gjort en bra affär.

Köpa på avbetalning

Om din dator har gått sönder och du inte har råd att betala en ny dator direkt från plånboken kan du köpa den på avbetalning. Det är viktigt att du verkligen ser över din ekonomi innan du köper något på avbetalning, då prylen faktiskt ska betalas av varje månad och med ränta. Om du ska använda din dator i arbete eller skola har du ofta inget val. Samtidigt är en dator en investering på så sätt att vi ofta använder den när vi arbetar, för att hitta information och göra bra affärer. Vi måste ha en fungerande dator för att kunna betala räkningar, mejla, ha kontakt med vänner och myndigheter.

Köpa en begagnad dator

Ett tredje alternativ är att köpa en begagnad dator. Då kan du få mycket för pengarna. Idag finns det firmor som specialiserat sig på att köpa upp använda datorer från företag, kolla och fixa dem och sedan sälja dem vidare till privatpersoner. Ofta är datorerna inte heller så gamla, då många företag och myndigheter byter ut datorn efter ett par år.