Vilken laptop ska man välja?

Utbudet av laptops på marknaden är enorm. Så att hitta en laptop som passar just dina behov är inget större problem. Däremot behöver du kanske fundera lite extra på vad du egentligen behöver ha för funktioner. Det finns många olika skärmstorlekar och former. Beroende på exempelvis processorprestanda passar också laptops till olika aktiviteter. Den som använder datorn främst till att spela har andra behov än den som primärt använder datorn för kontorsjobb. Den som reser mycket behöver tänka på andra saker än den som mest använder laptop i hemmet.

Vilken sorts laptop passar till vad?

Har du en familj och datorn ska användas av många är det bra att satsa på en laptop med större skärm. Vanligen står en dator som används av hela familjen hemma och då behöver man inte fokusera speciellt mycket på vikten. Kommer datorn användas för att spela eller titta på film bör du tänka på att datorn ska ha ett kraftfullt grafikkort.

Tänker du ta med datorn lite överallt är det bekvämast med en dator som väger lite. Här kan man också fundera på storleken. Idag finns det också gott om större laptops som är lätta i vikten. Numeriskt tangentbord är praktiskt för den som ofta arbetar med kalkyler. Ska den främst användas till kontorsjobb är det värt att satsa på en kraftfull processor. Däremot räcker det bra med en integrerad grafik.

Tänk på anslutningar och batteri

Innan du bestämmer dig så tänk igenom vilka anslutningar du behöver eller vill ha.

  • Du kanske koppar ihop datorn ofta med kameran? Kontrollera vilken anslutning du behöver
  • Detsamma gäller om du tänker koppla ihop datorn med TV:n
  • En del har behov av flera USB-uttag

Batteritiden och kapaciteten är viktig för den som är på resande fot. Det finns en hel del datorer som har lite större batteri och klarar upp till tretton timmar utan laddning. Dessa är i regel dyrare men kan klart vara värt det för att slippa leta efter eluttag.