Proffsdatorer och konsumentdatorer

Något som man snabbt märker när man tittar efter en ny dator är så klart priset. Man kan idag få

en enkel laptop för under 3000 kronor som mycket väl kan vara ett bra val för den som bara kollar mejlen och surfar på sociala medier. Nackdelen med de billigaste är ju dock att man får vad man betalar för, och då är det inte bara prestandamässigt utan även kvalitén påverkas av ett lågt pris.

Vill man ha lite mera prestanda så börjar priserna gå uppåt och kommer man över 10 000 för en laptop så är det antagligen en gaminglaptop eller en proffsdator. Spelar man inte utan vill använda datorn till tunga program för exempelvis bild och videoredigering så är en gaminglaptop inte ett bra val. De är i första hand utvecklade för spel. Samtidigt så ger en välbyggd dator sinnesfrid om man exempelvis vill handla kryptovaluta på https://kopa-bitcoin.com eller har andra viktiga saker på datorn. Så det är inte så enkelt som att du får bäst dator för mest pengar.

Begagnat eller nytt?

Om man är på en budget men ändå vill ha något bra så blir det ofta att man hamnar i nedre segmentet av de finare maskinerna. Man hamnar alltså i det övre spannet av konsumentdatorer.

Ett alternativ kan vara att köpa begagnat och det behöver man inte göra på Blocket idag utan det finns flertalet webbshoppar som köper in företagsdatorer av bra kvalitet och säljer vidare till konsumenter med garanti.

Eftersom en riktig proffsdator kan gå på många gånger mer än konsumentdatorerna så kan det mycket väl vara en bättre deal med begagnat. Oftast får man en bättre dator som har något år på nacken än om man jämför med en helt ny konsumentdator. Samtidigt så framtidssäkrar man sig genom att möjligheten till uppgraderingar är bättre, kvalitén är bättre samt att man så klart gör miljön en tjänst genom att köpa begagnat.